Печат на тази страница
Вторник, 31 Юли 2018 14:13

Предимствата на стоманата пред среброто

Написана от  "Vencislava Hristova"
Оценете
55 от 1 гласа

Когато става въпрос за бижута, повечето хора най-често се сещат за скъпоценности, изработени от сребро или злато. Това, което те не вземат под внимание, обаче, е факта, че съществуват други алтернативни метали, които са широко разпространени в бижутерията. Типичен пример е стоманата. Освен, че придават стил и елегантност, стоманените бижута имат своите предимства пред среброто и останалите скъпоценни метали.

Предимствата на медицинската стомана в бижутерията

Комплект от жълта медицинска стоманаСтоманата представлява смес от желязо, хром и малки количества въглерод. Благодарение на химичните си свойства, тя е изключително популярна, както в промишлеността, така и в бижутерията. Това най-вече се дължи на едно нейно характерно качество – устойчивост. Металът е изключително издръжлив, поради което намира широко приложение. От тук произлиза и едно от най-важните предимства на стоманените бижута пред всички останали. За разлика от сребърните, които са предпочитани при специални случаи, стоманените са далеч по-подходящи за ежедневно ползване и тяхното износване е значително по-трудно. В допълнение, химичните свойства на метала не позволяват на бижутата да бъдат засегнати от процеса на корозия при взаимодействие с околната среда. По този начин бижутата от стомана трудно губят своя блясък и не потъмняват.

Въпреки високата популярност на стоманата, малцина са запознати с факта, че тя е значително по-благоприятна за човешкият организъм. Една от главните причини за това е, че тя плътна и не съдържа пори или процепи. Така се неутрализира възможността от поява и разпространяване на вредни микроорганизми и бактерии по тях. Бижутата от сребро не съдържат никел, който може да бъда главна причина за поява на алергии. От своя страна, стоманата е хипоалергенен метал. Това позволява на хората с кожни проблеми или алергии да използват съвсем спокойно бижутата, изработени от неръждаема или т. нар медицинска стомана.

Стоманените бижута не разполагат със този силен блясък на сребърните. Поради тази причина те са универсален аксесоар за всеки тоалет, стил и предпочитания. Днес на разположение са много разновидности, някои фини и елегантни, а други масивни и със специфични размери и форми. Това ги прави универсални накити за всеки повод, а някои служат дори за украса на дома. Заедно с това, те са достъпни на далеч по-ниски цени в сравнение със сребърните скъпоценности. Така всеки може да се сдобие с елегантно колие, без да е необходимо да изразходва цяло състояние.Още повече, че позлатената стомана по нищо не се различава от златото, както се вижда и в изображението вдясно.

Безспорно, стоманените бижута разполагат с предимства пред всички други видове. Те също са изключително атрактивни и позволяват да бъдат използвани ежедневно, без това да повлияе на външния им вид или състояние. Мнозина предпочитат бижутата от неръждаема стомана поради факта, че те гарантират стил и елегантност, без да е нужно заплащане на непоносилна цена. Със своите отличителни качества, те несъмнено трябва да бъдат вземани под внимание преди покупка на пръстен, огърлица, гривна и т.н. Стоманените бижута са отлична инвестиция за всеки, който търси изящни колиета, достатъчно устойчиви за ежедневно ползване и достъпни на сравнително ниски пазарни цени.

Прочетена 1158 пъти Последно променена в Събота, 04 Август 2018 13:54
Vencislava Hristova

Vencislava Hristova